TDKB

TKD-TDKB Ortak Sempozyumu 3 Kasım 2007`de Bakü`de coşkuyla gerçekleştirildi.

07 Aralık 2007 Cuma

Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulunun, Çalışma Grubu Başkanlarının önemli bölümü yanında seçkin akademisyenlerden oluşan 60 kişilik TKD delegasyonunun katıldığı sempozyumda Azerbaycan`dan da Başkardiyolog Prof. Dr. Faiq Quliyev, Azerbaycan Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kamuran Musayev ve Prof. Dr. Ilgar Alizade başta olmak üzere 150`yi aşkın doktor katıldı. Sempozyuma İ. E. Ulagay-Menarini ve Sanovel firmaları destek oldular.

Dr. Çetin Erol ve Büyükelçi H. Avni KarslıoğluFuayeKatılımcılar


TDKB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Şahin sempozyumu şu sözlerle açtı: "Geniş bir coğrafyada köklü bir dil birliğine sahip ülkelerin kardiyologları olarak birleşip ortak çalışmalar yapmak, ülkelerimizde kardiyoloji eğitimini ve kardiylog sayısını geliştirmek, kalp ve damar hastalıklarına karşı birbirlerimizin tecrübelerimizden yararlanmak amacıyla kurduğumuz Türk Dünyası Kardiyoloji Birliği şimdiye kadar 5 Kongre yaptı. 2007 yılında, Dünya Hipertansiyon Günü`nde Mostar`da Bosna-Hersek Kardiyoloji Derneği ile birlikte düzenlenen Ortak Hipertansiyon Sempozyumu yapmıştık. Bugün de Bakü`de Azeri meslektaşlarımızla olmaktan onur duyuyoruz. Bu ortak toplantılarımızı artırmak bilim alanındaki işbirliğimizi geliştirecektir."

Toplantı salonuTDKB Genel Sekreteri Dr. M. ŞahinDr. M. Değertekin, D. C. Kırma, Dr. F. Quliyev, Dr. Ç. Erol, Dr. O. Ergene

TKD Başkanı Prof. Erol ise açış konuşmasında "TKD olarak dost ve kardeş Azerbaycan`daki meslektaşlarımıza elimizden gelen her konuda, her zaman yardımcı ve destek olmak kararındayız. Yeter ki kendi bilimsel uzmanlık örgütlerini oluşturup geliştirsinler. Öncelikle aramızdaki iletişimi sürekli ve yoğun kılmalıyız ki ortak çalışmalarımızı etkili biçimde sürdürebilelim," dedi.

Azerbaycan Başkardiyologu Prof. Quliyev sempozyum konusundaki duygu ve düşüncelerini "TKD`nin böyle yüksek düzeyli bir bilimsel programla Bakü Sempozyumu`na güç vermesinden, kalabalık ve yüksek düzeyde bir bilim insanı topluluğuyla Bakü`yü ziyaret etmesinden biz de büyük güç aldık. Ortak bilimsel çalışmalarımızı bundan sonra daha programlı ve yoğun biçimde sürdürmeliyiz," sözleriyle özetledi.

Dr. K. Musayev ve Dr. Ö. KozanKatılımcılarOturum başkanları ve konuşmacılar


Sempozyumun açılışında konuşan Türkiye`nin Bakü Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ise "Aynı soydan, aynı kökten olan Türki toplumlar arasında her bilim alanında, her sanat dalında, her ekonomik ve kültürel alanda sistemli ortak çalışmalara dünyadaki her ülkeden fazla ihtiyaç vardır. Onlarca yılın iletişim kopukluğunu gidermek ve birbirini en iyi anlayan büyük bir topluluk olarak çalışmak zorundayız. Bu sinerjiyi oluşturabildiğimiz zaman Türk, Azeri, Özbek, Türkmen, Kırgız, Kazak, Tatar ve tüm Türki toplumlar hep birlikte dev atılımlar yapacaktır. TKD`nin ortaya koyduğu bu güzel örneğin tüm tıpta uzmanlık alanlarında, tüm öteki bilim ve sanat alanlarında aynı bilinçli coşkuyla izlenip geliştirilmesini istiyorum, özlüyorum, umuyorum," dedi.

Türk Büyükelçisi H. Avni Karslıoğlu

Uzmanlık eğitimini İstanbul`da alan Prof. Dr. Musayev "Kalp damar cerrahisi konusunda Azerbaycan 1990`dan bu yana dev adımlar attı. Ama hala cerrahide ve ondan çok kardiyoloji alanında katedilmesi gereken önemli mesafeler var. TKD ile ortak çalımaları geliştirerek sürdürmeliyiz," dedi.

Örnek olgularla desteklenen akademik düzeyi yüksek sempozyum 220 katılımcı tarafından başından sonuna büyük bir dikkatle izlendi. Katılımcılar yerinde sorular ve açıkladıkları görüşlerle toplantının yoğun ve etkileşimli bir biçimde sürmesini sağladılar.

TKD delegasyonunu büyük bir konukseverlik ve candan bir ilgiyle karşılayan Azeri kardiyologlar 2008 yılı içinde en az iki ortak toplantı daha yapılması isteklerini ısrarla dile getirdiler; ilk toplantının özellikle yoğun bir Ekokardiyografi Kursu olmasını istediler.